Haberler
Sevindirici bir gelişme: Adem Maarastawi serbest bırakıldı
12 Ekim Perşembe gününden beri Geri Gönderme Merkezlerinde idari gözetim altına tutulan Adem Maarastawi 23 gün sonra serbest bırakıldı. Adem Maarastawi önce Tuzla, ardından Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezinde tutulmaktaydı.
Başta Sığınmacı Hakları Platformu olmak üzere çeşitli platformlar, çevreler Adem’in serbest bırakılması için kampanyalar düzenlediler. Halen savaşın sürdüğü Suriye’ye gönderilmemesi gerektiğini açıkladılar.
Adem’in serbest bırakılması, kamuoyu baskısının gücünü göstermesi açısından olumlu bir örnek.
Sığınmacı Hakları Platformu koordinatörü Yıldız Önen, Adem’in serbest bırakılması konusunda şunları söyledi:
“Bu serbest bırakılma umarım emsal oluşturur. Suriyeliler üzerinde son aylarda giderek artan Suriye'ye geri gönderme baskısı sona erer.
Uzun bir süredir, Suriyeliler gönüllü adı altında zorla geri gönderilmekteler. Bu kişilerin gittikleri yerlerde yaşam sıkıntısı çektikleri ortada iken, BM ve diğer uluslararası örgütlerin Suriye’nin yaşanamaz bir ülke olduğuna dair raporları da var iken “gönüllü” geri gönderme uygulamasının sona ermesini istiyoruz.
Adem’in de tanık olduğu gibi Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) yaşam şartları oldukça zor. İzmir, Antep, Urfa Baroları ile Türkiye Barolar Birliği Göç ve İltica Komisyonu raporları GGM’lerdeki kötü koşulları yeterince gözler önüne seriyor. GGM koşulları biran önce düzeltilmelidir.
Adem’in serbest bırakılması süreci ile ilgili avukatı Abdülhalim Yılmaz şunları söyledi:
“Adem; Suriyeli, insan hakları aktivisti, sosyal medya kullanıcısı bir isim. Kendisi iki hafta kadar önce gözaltına alındı ve Göç İdaresine teslim edildi. Göç İdaresi Adem’i Urfa GGM’ye gönderdi. Burada sınır dışı edilme riski vardı. Kendisi hakkında Geçici Korunma Kimliği alabilmesi için gerekli başvuruları yaptık. Yetkililer ilgilendi. Bazı sağlık sorunları vardı, onlar da çözüldü. Bugün sevindirici haberi aldık, Adem serbest bırakıldı. Urfa’da imza ve ikamet yükümlülüğü getirildi. Daha sonraki süreçte Geçici Korunma Kimliğini almasını bekliyoruz. Adem’in Türkiye’de kalışı yasal hale gelmiş oldu.”
Ne olmuştu?
Sığınmacı Hakları Platformu aktivisti Adem Maarastawi, 12 Ekim Perşembe günü İstanbul’da gözaltına alındı. Adem, 2012 yılında Suriye’den Türkiye'ye yasal olarak giriş yapmıştı. Tekstil ve inşaat gibi sektörlerde yıllar boyunca çalıştı. 2015 yılında Suriye pasaportu çalındı. Yaşadığı maddi ve manevi zor şartlardan ötürü yıllardır ikamet ettiği İstanbul'dan geçici koruma temin etmek konusunda eksik kaldı. 2019 yılında İstanbul yeni geçici koruma kayıtlarına kapandı, ama Adem işine bağlı olarak İstanbul'da ikamet etmeye devam etti.
2022 yılında geçici korumaya başvurdu, sistem onu Kırşehir’e yönlendirdi. Ancak kimliğini teslim alması için 4 ay boyunca her hafta imza atması gerekiyordu. Kırşehir’de iş bulamadığından ve maddi birikimi olmadığından İstanbul'daki işinden vazgeçemedi, imzaları atamadı, geçici koruma kimliğini alamadı.
İyi düzeyde Türkçe bilen, mülteci ve göçmen yardım çalışmalarında aktif olan Adem Maarastawi, iş yerine düzenlenen baskın sonucu gözetim altına alındı. Geçici koruma kimliği olmadığı gerekçesi ile sınırdışı edilmek üzere Tuzla Geri Gönderme Merkezine sevk edildi. Ardından Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezine gönderildi. 23 gün sonra avukatların ve kamuoyunun çabaları sonucu serbest bırakıldı.