Haberler

Göçmenlerin Gündemi (9-15 Haziran)

Göçmenlerin Gündemi (9-15 Haziran)
18.06.2025

10 Haziran

BBC, Los Angeles'taki eylemlerin merkez üssüne girdi: 'İnsanlar korkuyor' (BBC Türkçe)

Bir adam, ellerinde tüfeklerle çitin diğer tarafından kendisini kayıtsızca izleyen Ulusal Muhafız birliklerine "Savaşa mı gidiyorsunuz o silahlarla?" diye soruyor.

Los Angeles'ta, Cumartesi günü Göç ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) görevlileriyle, bölgede sınır dışı baskınlarının yapıldığı haberinin yayılmasından sonra toplanan bir grup eylemci arasında çatışma yaşanan Paramount semtindeyiz.

Bu olay sonrası Başkan Trump müdahaleye karar verdi ve iki gün süren münferit gösterilerden sonra 2 bin Ulusal Muhafızı "kanun ve düzeni yeniden tesis etmek için" kente yolladı.

California'nın Demokrat Partili Valisi Gavin Newsom "Bu manevra gerilimi sadece daha da yükseltecek" dedi. Ertesi gün yüzlerce göstericinin Los Angeles'ın merkezine girişi engelleyeceğini, otomobillerin ateşe verileceğini, güvenlik güçlerinin eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullanacağını tahmin ediyor gibiydi.

Ulusal Muhafızların önündeki çitte duran bir adam "İşinizi yapıyorsunuz ama biz düşman değiliz" diye bağırıyordu.

Sesi, Pazar günü Ulusal Muhafızları orada istemediklerini göstermek için toplanan onlarca kişi arasında öne çıkıyordu.

Ancak duyguları nüfus sayımı verilerine göre her 10'undan sekizi Latin Amerika kökenli olan ve % 36'sı ABD dışında dünyaya gelen 51 bin semt sakini tarafından da paylaşılıyordu.

Eylemci "Burada sadece çalışkan insanlar var çünkü bu mahalleyi göçmenler kurdu" derken, bir diğeri Meksika bayrağı sallıyor, iki genç ICE'ı kınayan pankartlar taşıyor ve geçen bazı araçlar kornalarını çalıyordu.

'Korku var'

Her haftasonunda olduğu gibi, Paramount'un bugünkü haline gelmesinde emeği bulunan göçmenlerin üçü, caddenin karşısında toplanıp, neler olduğu konusunda sohbet etmeye başladı.

İş için kullandıkları araçlarda, önceki gün protestocular ve federal görevliler arasındaki gerilimin büyüdüğü mağazanın otoparkında oturan Juan, Rogelio ve Hector'un bu Pazar günkü sohbeti gerilimin nasıl büyüdüğü üzerineydi.

17 yaşındayken Jalisco'dan ABD'ye göç eden 63 yaşındaki Meksikalı Juan "Görünüşe bakılırsa, burada baskınlar olduğu haberleri yayıldı" diyor.

"Ve bu da o karışıklık içinde gösterilere başlayan insanların buraya gelmesine neden oldu."

Bazı eylemciler molotof kokteylleri ve taş attı. Camlar kırıldı ve bir araç ateşe verildi. Güvenlik güçleri gözyaşartıcı gaz ve plastik mermilerle yanıt verdi. Istırap ve korku mahalleyi ele geçirmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE, BBC'ye yolladığı mesajda bölgede Cumartesi günü baskınlar yapıldığını reddetti.

Ancak geçen hafta Los Angeles'taki baskınlarda 118 düzensiz göçmenin gözaltına alındığını açıkladılar. Bu "sığınak şehirde" Trump'ın "ülke tarihindeki en büyük sınırdışını yapma" vaadiyle iktidara gelmesinden sonraki en sert hamleydi.

Ancak üç arkadaş rahat hissettiklerini anlatıyor. "Bizim bir sorunumuz yok, tüm belgelerimiz var" diyorlar ama çok sayıda düzensiz göçmenin şu anda korktuğunu belirtiyorlar.

Soyadını açıklamak istemeyen Juan "Bu yüzden burada bugün kimseyi görmüyorsunuz. Genelde, daha çok hafta içi günlerde iş bekleyen 20 ila 30 kamyon dolusu işçi görebilirsiniz" diyor.

Pazar günü iş bulmak için gelenlerden biri de asıl adını söylemek istemeyen Pedro'ydu.

Gizlice köşeye park edilmiş eski, mavi aracının camında "Çatı işleri, tamir, badana" yazıyor.

El Salvador'dan gelen ama 50 yıldır ABD'de yaşayan, 70'li yaşlarındaki Pedro "Hayat burada çok pahalı ve emekli maaşım yetmiyor" diyor.

"Geçinebilmek için her gün buraya gelmek zorundayım."

2000 yılında göçmenlik durumunu düzeltmiş olmanın huzuruyla burada, ama komşularının ıstırap çekmesinden üzgün.

Bunlar Los Angeles'ta organize edilen ilk gösteriler değil. Trump'ın ve göçmen karşıtı tutumunun Beyaz Saray'a dönmesinin ardından tüm ülkede sokaklara dökülen ilk kentti.

Ancak Pedro, son günlerdeki eylemleri bir "dönüm noktası" diye tanımlıyor.

"Daha fazla öfke, daha fazla kızgınlık var. Çoğu anne babalar ya da önceki kuşaklar gölgeler altında yaşamaktan çok çektiği için protestoya katılıyor."

"Fakat bu iş burada bitmeyecek. Baskınlar sürecek. Bu başkanla yaşamak iyice zorlaşıyor" diyor ve El Salvador'a geri dönmeyi düşündüğünü anlatıyor.

Cumartesi günü Paramount'taki gösterilere katılan Maria Gutierrez de "Ayağa kalkma zamanı gelmişti. Bunlar benim insanlarım" diyor.

Meksika'da dünyaya gelen Maria, Ulusal Muhafızları ve Humvee araçlarını incelerken çocukluğundan beri ABD'de yaşadığını anlatıyor.

"Burası LA" diyor.

"Hepimize dokunuyor. Herkesin ailesinden biri ya da tanıdığı biri gerekli belgelere sahip değil."

'Canlı bir topluluk'

Bazı Paramount sakinleri huzuru her Pazar gittikleri kilisede bulmuş. Değişim Şapeli, çatışmaların yaşandığı Home Depot mağazasına sadece birkaç metre uzaklıkta.

Çoğu Latin Amerika kökenli 200 kadar kişi, dikkatle vaazı dinliyor.

BBC Mundo'ya konuşan kilise görevlilerinden Rahip Irene Ramirez "Burada birlik arıyoruz ve herkes için dua ediyoruz" diyor ve topluluğu "canlı, birleşmiş ve aile odaklı" diye tanımlıyor.

Kilisenin kıdemli rahibi Bryan Worth de buna katılıyor.

"Yıllar boyunca Paramount gerçekten canlı bir bölge oldu" diyor.

"1980'lerde Paramount ülkedeki en kötü küçük kentlerden biri olarak biliniyordu. Fakat toplum liderleri, eğitim sektöründekiler ve kiliselere liderlik eden bizler toplumu dönüştürmek, birleştirmek ve genel anlamda daha huzurlu kılmak için güçlerimizi birleştirdik.

Kilise çalışmalarına yardımcı olan Dora Sanches de "Televizyonda izlediklerimizi göreceğimizi hiç düşünmezdim. Tümü çok şoke edici" diye konuşuyor.

Bu sohbetten saatler sonra, Paramount'un 20 kilometre kuzeyinde bulunan Los Angeles'ın merkezindeki sokaklarda gerilim arttı.

Federal yönetim ve eyalet valileri arasındaki görüş ayrılığı da büyüdü.

Olaylar ayrıca Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum'u tepki vermeye zorladı.

Pazar günü ABD'deki baskınlara "katılmadığını" söyledi ve kuzeydeki komşusuna göç reformunu geçirmesi çağrısı yaptı.

Bu arada, California Valisi'nin Ulusal Muhafızlar'ın sokaklardan çekilmesi çağrısı ve diğer Demokrat Partili liderlerin önlemleri "yetkinin alarm verecek derecede kötüye kullanılması" diye tanımlamasına karşın, Trump geri adım atmadı.

Başkan kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social'da "Düzen yeniden tesis edilecek, yasadışı göçmenler sınırdışı edilecek ve Los Angeles özgürleştirilecek" dedi.

https://www.bbc.com/turkce/articles/c4g7rz5yjlvo

 

11 Haziran

Almanya: Göçmenlerin dörtte biri ülkeden ayrılmayı düşünüyor (DW Türkçe)

Yapılan bir araştırma, Almanya'daki göçmenlerin yaklaşık dörtte birinin ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü ortaya koydu. İş gücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü'nün (IAB) yaptığı araştırmaya göre, göçmenlerin yüzde üçünün ülkeden ayrılmaya yönelik somut planları bulunuyor. Bunun sebepleri arasında ise siyasi tatminsizlik, vergi yükünün ağırlığı ve bürokrasinin yanı sıra kişisel nedenlerin bulunduğu belirtiliyor. Bu gerekçeler hem iş gücü göçmenlerinde hem de eğitim için veya aile birleşimi yoluyla gelenlerde görülüyor. 

Mülteciler ise yaşadıkları ayrımcılığın da rol oynadığını belirtiyor.

Almanya'da 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 21,2 milyon kişinin göçmen geçmişi bulunuyor. Bu kişilerin 14,1 milyonu yabancı uyruklu.

Türkler dönüş planlarını değerlendiren grupta

Geldikleri ülkelere dönme planları yapanların ağırlıklı olarak Avrupa ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden gelenler olduğu kaydedildi. Bu ülkeler arasında, dönüş planları yapanlar en fazla Polonya'dan gelen göçmenler olurken, onları Rumenler, Türkler ve Ukraynalılar takip ediyor. Anavatanına dönüş planı yapanlar bu isteğin başlıca nedeninin özellikle arkadaş ve aile bağları olduğunu belirtiyor.

Kimi göçmenler ise İsviçre, ABD ve İspanya başta olmak üzere başka ülkelere taşınma planları bulunduğunu ifade etti. Bu grup içinse mesleki nedenler ve hedef ülkedeki ekonomik durum göç planlarının ana nedeni olarak öne çıkıyor.

Araştırmacılara göre, mesleki hedefler göç planlarında etkili oluyor. Bilişim sistemleri ve iletişim alanının yanı sıra, finans ve sigorta hizmet sektörü ile şirketlere yönelik hizmetlerde çalışan katılımcıların yüzde 30 ila 39'u ülkeden ayrılmayı düşündüğünü söyledi. Sağlık ve sosyal hizmetler ile imalat, ticaret, ulaşım ve depolamada ise bu oran yüzde 24 ile 28 arasında kaldı.

İhtiyaç duyulan nitelikli iş gücü ülkeden ayrılmayı düşünüyor

Araştırmaya göre göç planları olan her beş göçmenden biri uzun vadede Almanya'ya geri dönmek istediğini ifade ederken yaklaşık yarısı kararsız olduğunu, geri kalanı ise bir daha ülkeye dönmek istemediğini belirtti.

Araştırmanın yazarlarından Lukas Olbrich, özellikle çalışma ya da eğitim amacıyla Almanya'ya gelmiş olan, daha eğitimli, ekonomik açıdan daha başarılı ve dil anlamında daha iyi uyum sağlayan göçmenlerin ortalama olarak daha fazla ülkeden ayrılmayı ya da somut bir göç planını değerlendirdiğini ifade etti. Olbrich, bu kişilerin tam da Almanya'nın "acilen ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü olduğuna" dikkat çekti.

Etkili bir göç politikası çağrısında bulunan göç araştırmacısı Yuliya Kosyakova da göçmenler için kalıcı bir gelecek perspektifi oluşturulmasının önemini vurguladı. Kosyakova, "Geleceğe yönelik bir göç politikası için yalnızca göçü teşvik etmek yeterli değildir" ifadelerini kullandı.

Çalışma, Almanya'daki Göçmenlerin Uluslararası Hareketlilik Paneli (International Mobility Panel of Migrants in Germany) adlı çevrimiçi anket üzerinden gerçekleştirildi. Bu kapsamda Aralık 2024 ile Nisan 2025 tarihleri arasında, yurt dışında doğmuş ve Almanya'ya göç etmiş 18 ile 65 yaş aralığındaki 50 bin kişiyle görüşüldü. Veriler, 2 Nisan 2024 tarihine kadar Almanya'ya göç etmiş kişileri kapsıyor.

https://www.dwturkce1.com/tr/almanya-g%C3%B6%C3%A7menlerin-d%C3%B6rtte-biri-%C3%BClkeden-ayr%C4%B1lmay%C4%B1-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCn%C3%BCyor/a-72873206


12 Haziran

Cevdet Yılmaz: Suriye'ye gönüllü geri dönenler 273 bini aştı (DW Türkçe)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beşar Esad'ın devrilmesinden bu yana Türkiye'den ülkelerine gönüllü dönen Suriyelilerin sayısının 273 bini aştığını açıkladı.

Gaziantep'te Gönüllü Geri Dönüş Destek Merkez Binası'nın açılışında konuşan Yılmaz, Suriye'de güvenlik ve istikrar tesis edildikçe ülkelerine dönecek Suriyelilerin sayısının daha da artacağını söyledi.

Cevdet Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Göç İdaresi, Türk Kızılayı ve diğer bazı sivil toplum kuruluşlarının ülkelerine geri dönmek isteyen Suriyelilere destek vermek amacıyla yürütecekleri proje hakkında bilgi verdi. "Merkezde bilgilendirme ve danışmanlıktan hukuki yönlendirmeye, psikososyal destekten dil eğitimlerine, kadınlar, çocuklar ve engelliler gibi hassas gruplara özel hizmetlerden lojistik ve teknik planlamaya, geri dönüş sonrası uyumdan sosyoekonomik güçlendirmeye kadar pek çok başlıkta destekler sunulacak ve yönlendirmeler yapılacaktır" dedi.

Suriye'de Esad rejiminin devrilmesiyle yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Yılmaz, Suriye'nin bir an önce tüm kesimleri kapsayan siyasi bir şemsiye altında kurumsal yapılanmasını geliştirmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmasını da hızlandırması gerektiğini kaydetti.

"Sayı hızla artacaktır diye bekliyoruz"

Suriye yeniden yapılandıkça, güvenlik koşulları, altyapısı ve sosyoekonomik ortamı iyileştikçe daha fazla Suriyelinin gönüllü olarak ülkesine döneceğine vurgu yapan Cevdet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bu süreç Türkiye'nin Barış Pınarı, Zeytin Dalı harekâtlarıyla oluşturduğu güvenli bölgelerle zaten başlamıştı. O tarihten bu yana 1 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimiz ülkelerine geri döndüler. Bu süreç 8 Aralık'tan sonra hızlandı, 8 Aralık'tan bugüne Suriye'ye gönüllü geri dönüş yapanlar 273 bini aşmış durumda. Önümüzdeki yaz dönemi, okulların kapanmasıyla yine Suriye'deki gelişmelerle bu sayı hızla artacaktır diye bekliyoruz."

Geçen yılın sonlarına doğru Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı muhalifler yaklaşık 10 gün süren saldırıların sonunda başkent Şam'a ulaşmış, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad 8 Aralık 2024 tarihinde ülkeden kaçarak Rusya'ya sığınmıştı.

https://www.dwturkce1.com/tr/cevdet-y%C4%B1lmaz-suriyeye-g%C3%B6n%C3%BCll%C3%BC-geri-d%C3%B6nenler-273-bini-a%C5%9Ft%C4%B1/a-72900291


13 Haziran

SIĞINMACI HAKLARI PLATFORMU: BASIN AÇIKLAMASINA DAVET

GÖÇ POLİTİKASINI BERABER İYİLEŞTİRELİM

20 Haziran Dünya Mülteciler Gününde Türkiye’de Sığınmacıların durumunu; genel göç politikası ve güncel durum konusunda atılması gereken adımları incelediğimiz raporun tanıtımı için bir basın toplantısı düzenliyoruz.

Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek adına düzenleyeceğimiz basın toplantısına davetlisiniz.

Yer: MAZLUMDER Genel Merkezi

Tarih: 20 Haziran 2025, Cuma

Saat: 14.00