Haberler

Göçmenlerin Gündemi (7 Ekim – 13 Ekim)

Göçmenlerin Gündemi (7 Ekim – 13 Ekim)
16.10.2024

7 Ekim

Suçsuz insanları sınır dışı ederek ne amaçlıyorsunuz? (Haksöz haber)

Göç İdaresi Başkanlığı skandal niteliğinde kararlara imza atmayı sürdürüyor!

Türkiye’nin göç yönetiminde son yıllarda izah edilmesi güç adımlara imza atılıyor. Türkiye mültecilere ev sahipliği yaparken insanlık adına oldukça önemli bir misyon yüklendi. Birçok ülkeye örnek olacak bu politika son dönemde ise sorumsuz bürokratların uygulamalarıyla ciddi anlamda yara aldı.

Türkiye’nin başta ekonomi olmak üzere birçok açıdan destekçisi olan Arap coğrafyası da mülteci meselesindeki olumsuz gelişmelerden etkilendi. Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik darboğaz da düşünüldüğünde mülteci düşmanlığını körükleyen insanlık dışı uygulamaların niçin devreye sokulduğunu izah etmek mümkün değil. Göç İdaresi Başkanlığı ise skandal niteliğinde kararlara imza atmaya devam ediyor!

Haberin devamı aşağıdaki linkte:

https://www.haksozhaber.net/sucsuz-insanlari-sinir-disi-ederek-ne-amacliyorsunuz-181566h.htm

 

8 Ekim

Basın toplantısına çağrı: “İstisnai Vatandaşlık İptallerini Durdurun!”

Çok sayıda göçmene verilen istisnai vatandaşlıklar, son birkaç yıldır geçerli hukuki bir sebep olmadan iptal edilmektedir. Bu konu hakkında avukat arkadaşlarımızın sunum yapacağı, Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı’nın vatandaşlık iptallerinin durdurulması talebini kamuoyu ile paylaşacağı basın açıklamasına katılımınızı dileriz.

Tarih: 13 Ekim, Pazar                                                                                                                                                                        Saat: 13.00

Yer: İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Toplantı Salonu

 

11 Ekim

Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı neden azalıyor? (BBC Türkçe)

Türkiye’de geçici koruma statüsünde yaşayan Suriyelilerin sayısı 2021’den bu yana düzenli olarak azalıyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre 2021’de 3 milyon 737 bin 369’a kadar çıkan sayı 3 Ekim 2024 itibarıyla 3 milyon 89 bin 904’e gerilemiş durumda.

Yeni doğumlar da hesaba katıldığında bu, sayılarda ciddi bir düşüşe işaret ediyor.

İçişleri Bakanlığı’nın adreslerini güncellemeyen Suriyelilere verdiği ek sürenin 1 Kasım'da dolmasının ardından, bu güncellemeyi yapmayanların geçici koruma statüsü kaydından silinecek olması nedeniyle bu sayının önümüzdeki aylarda daha da azalması olası görülüyor.

Ortadaki düşüşün en önemli nedenleri arasında Suriye’ye geri dönüşler ve Avrupa’ya yasa dış göç gösteriliyor.

Suriyelilerin sayısındaki düşüşü, açık kaynaklardaki verileri ve açıklamaları inceleyip; uzmanlar, yetkililer ve sivil toplum örgütleriyle görüşerek araştırdık.

Haberin devamı aşağıdaki linkte:

https://www.bbc.com/turkce/articles/cn9dqn9eldpo

 

11 Ekim

AB, Türkiye'den 'sığınmacıların istismarı ve zorla sınır dışı edilmesi' iddialarını araştırmasını istedi (BBC Türkçe)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB tarafından finanse edilen merkezlerde sığınmacıların kötü muameleye uğradıkları ve zorla sınır dışı edildikleri yönündeki iddiaları araştırmasını istedi.

Ankara ise iddiaların doğru olmadığını, sınır dışı işlemlerinin uluslararası kurallara uygun bir biçimde gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Hollanda merkezli gazetecilik kolektifi Light House öncülüğünde Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'dan 21 gazeteci tarafından yapılan araştırmada, Türk makamlarının, AB tarafından finanse edilen merkezlerde, sığınmacıları zorla sınır dışı ettiği öne sürüldü.

Hollanda’nın etkin gazetelerinden NRC’de yayımlanan araştırmaya göre, toplam 20 bin kişilik 32 sınır dışı merkezinde, özellikle Suriyeli sığınmacılara büyük baskı uygulanıyor.

Haberde, Türk makamlarının AB Komisyonu'nu tarafından sağlanan araçlarla toplu olarak gözaltına alınan sığınmacıların, yine AB tarafından finanse edilen merkezlerde "gönüllü geri dönüşe zorlandığı" öne sürüldü.

Haberin devamı aşağıdaki linkte:

https://www.bbc.com/turkce/articles/cx2k191qxlpo

 

12 Ekim

Türkmenistanlı bakıcı Tazegül: Şu dünyada göçmen olmak korkunç bir şey – Röportaj: Ercüment Akdeniz (İlke TV)

İstanbul’un yoksul kategorisinde sayılan mahallelerinden birindeyiz: kas hastalığı nedeniyle bakıma muhtaç hale gelmiş, emekli bir belediye işçisi kadının evinde. Yürümek bir yana, kendi başına ayakta durması bile mümkün olmayan bir hastalık bu.

Kızları ve damadı ona çok düşkünler. Fakat evin yetişkinleri gündüz çalışmak zorundalar. Sadece bir kızı çalışmıyor. O da bazı kronik hastalıklara sahip ve annesine yeterli bakımı yapacak durumda değil. Bakıma muhtaç hastanın ve çalışan çocukların maaşlarından yıllarca SGK primi kesilmiş. Sosyal devlet ilkesi neo liberal politikalarla tırpanlandığı için, aileler uzun süren hasta bakımı için başka çözümler aramak zorundalar. Tam da bu aşamada göçmen işçi kadınlar aranır hale geliyor. Türkmenistanlı Tazegül bunlardan biri.

Alenin ve Tazegül’ün rızasıyla, onları bir gün boyunca evlerinde gözledim. Masaj, yemek, tuvalete çıkarma ve diğer işler görülürken arada sorular sordum. Ve ortaya göçmen bir kadın işçinin portresi çıktı. İsterseniz Tazegül’ün dünyasına şimdi birlikte bakalım…

Röportajın devamı aşağıdaki linkte:

https://ilketv.com.tr/turkmenistanli-bakici-tazegul-su-dunyada-gocmen-olmak-korkunc-bir-sey/

 

13 Ekim

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı: “İstisnai vatandaşlık iptallerini durdurun” (Enternasyonal Dayanışma)

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, Suriye göçü 13. yılına girerken Suriyelilerin kitlesel olarak sınırdışı edildiklerini, vatandaşlık hakkı olanların bu haklarının askıya alındığını açıkladı.

Bu uygulamalarla, temel insan haklarının yanı sıra göç ve iltica hukukunun da yerle bir edildiğini belirten Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı; iktidarı, geçici koruma ve vatandaşlık iptallerine dair bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya ve bu hukuka aykırı uygulamalara derhal son vermeye çağırdı.

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, “İstisnai vatandaşlık iptallerini durdurun” başlığıyla hazırladığı deklarasyona ilişkin İstanbul Beyoğlu’ndaki İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde açıklama yaptı. Basın açıklamasına Enternasyonal Dayanışma aktivisti Yıldız Önen, gazeteci Ercüment Akdeniz, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin yanı sıra çok sayıda hak savunucusu katıldı.

Basın açıklamasında açılış konuşmasını Gülseren Yoleri yaptı. Avukat Ömer Taş ve Ali Diler sorunun hukuki boyutundan bahsettiler. Açıklama metnini Yıldız Önen okudu.

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı’nın basın açıklamasında okunan metin şöyle:

Haberin devamı aşağıdaki linkte:

https://enternasyonaldayanisma.org/2024/10/13/gocmen-multecilerle-dayanisma-agi-istisnai-vatandaslik-iptallerini-durdurun/