Haberler

Göçmenlerin Gündemi (7 - 13 Temmuz)

Göçmenlerin Gündemi (7 - 13 Temmuz)
14.07.2025

8 Temmuz

BM uyardı: İnsani yardım finansmanı yetersiz, göç artabilir (DW Türkçe)

Birleşmiş Milletler'in (BM) Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, insani yardım finansmanının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, bunun göç akınları gibi muhtemel sonuçları konusunda uluslararası toplumu uyardı.

Alman televizyon kanalı ARD'ye konuşan Tom Fletcher, ABD'nin de ödemelerine son vermesiyle insani yardım finansmanında oluşan açığın büyüdüğüne dikkat çekerek, "Ağır bir meydan okumayla karşı karşıyayız" dedi.

200 milyon insana yardım ulaştırılamayacak

Mali kaynak eksikliği nedeniyle "merhametsiz kararlar" almak zorunda bırakıldıklarını vurgulayan Fletcher, dünya genelinde 300 milyon insanın insani yardıma muhtaç olduğunu, ellerindeki kaynaklar nedeniyle önceliklendirme yaparak ancak 100 milyon kişiye yardım yapabileceklerini açıkladı.

"Ben, gerçekten artık dayanışmanın olmadığı bir dönemde olup olmadığımızı sorgulamaya başladım" diyen Fletcher, insani yardım finansmanının, hayat kurtaran yardımseverliğin ötesinde bir anlam taşıdığını da kaydetti.

İnsani yardımlara muhtaç kişilere ulaştırılan yardımlar sayesinde bu kişilerin yurtlarından göç etmek zorunda kalmadıklarına işaret eden BM İnsani Yardım Koordinatörü Fletcher, bunun göçün önlenmesinde etkili olduğunun altını çizdi.

Fletcher, "Küresel sınamalara şimdi yanıt vermezsek, bizim kapımıza dayanacak" uyarısında bulundu.

Gazze'deki gelişmelere de değinen ve yaşananları "insani felaket" olarak tanımlayan Tom Fletcher, BM'nin sınıra yeterli miktarda yardımı ulaştırdığını, bu yardımlarla Filistinlilerin ihtiyaçlarının aylarca karşılanabileceğini, ancak bunların teslim edilebilmesi için acilen ateşkesin sağlanması gerektiğini kaydetti.

https://www.dwturkce1.com/tr/bm-uyard%C4%B1-i%CC%87nsani-yard%C4%B1m-finansman%C4%B1-yetersiz-g%C3%B6%C3%A7-artabilir/a-73191932

 

9 Temmuz

Göçün Görünmeyen Yüzü (Uyanış 360)

Günümüzde milyonlarca insan yaşadığı topraklardan koparılıyor. Ancak bu göçlerin büyük kısmı bireysel tercihlerle değil; tarımın şirketleşmesi, doğal kaynakların yağmalanması ve geçimlik üretimin yok edilmesi gibi yapısal zorunluluklarla şekilleniyor. Tarım kapitalizmi kırsal toplulukları sistemin dışına iterken, köyler boşalıyor, sınırlar doluyor.

Göç eden insanlar çoğu zaman medyada “tehdit” ya da “yük” olarak kodlanıyor. Oysa bu insanlar küresel eşitsizliklerin doğrudan mağdurları. Göçü bireysel tercihlere indirgemek, gerçek nedenleri görünmez kılıyor. Bu adaletsizliği değiştirmek için önce doğru yerden bakmalıyız.

https://www.instagram.com/reel/DL4vE5PhzfO/?igsh=MWdsaWY1c3JidGtnMg==

 

9 Temmuz

Zebo Kadirova’ya özgürlük (Kanon)

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yetkiler doğrultusunda işlem yapan Göç İdaresi, İslam coğrafyasından gelen göçmenlere yönelik baskıcı uygulamalarını sürdürmektedir.

Zebo Kadirova, hakkında verilen G87 kodu gerekçe gösterilerek aylar boyunca haftada bir, son bir ayda ise haftada iki kez imza vermek üzere Göç İdaresine gitmiştir. Ancak son gidişinde, hiçbir yeni gerekçe sunulmadan Geri Gönderme Merkezine alınmıştır.

Ailesi, 28 gündür alıkonulduğu Geri Gönderme Merkezinden serbest bırakılması için yetkililere çağrıda bulunmaktadır.

https://x.com/kanon_medya/status/1942967111640285365?s=46

 

10 Temmuz

Zafer Partili avukat, Suriyeli ailenin evini kundakladığını itiraf etti – Sema Kızılarslan (gdh.digital)

Zafer Partili avukat Erdoğan Varım, husumet yaşadığı Suriyeli Mustafa Igeydi’nin evini kundakladığını itiraf etti. Olayda maddi zarar 500 bini aşarken, Varım ve arkadaşı Emir İner hakkında 9’ar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

https://gdh.digital/haber/zafer-partili-avukat-suriyeli-ailenin-evini-kundakladigini-itiraf-etti-tmm69bjpoc

 

10 Temmuz

Yunanistan'da "Libya" krizi: İltica hakkı askıya alınıyor (DW Türkçe)

Yunanistan, başta Libya olmak üzere Kuzey Afrika'dan son dönemde artan düzensiz göçü engellemek üzere Girit Adası'nda iltica başvuru işlemlerini durdurdu.

Başbakan Kiryakos Mitsotakis, Çarşamba günü parlamentoda yaptığı konuşmada, "Acil durumlar acil önlemleri gerekli kılmaktadır. Yunan hükümeti, Kuzey Afrika'dan deniz yoluyla girenler için ilk etapta üç aylığına iltica başvurularını askıya alacağı konusunda Avrupa Komisyonu'nu bilgilendirme kararı almıştır" dedi. İlgili yasa tasarısı yarın meclisin onayına sunulacak.

İltica başvurularının askıya alınması kararının sadece Girit Adası'na deniz yoluyla gelenler için geçerli olacağını belirten Mitsotakis, Ada'ya yasa dışı yollardan gelen kişilerin gözaltına alınacağını kaydetti. Yunanistan Başbakanı, Girit'te sığınmacıların tutulacağı bir gözaltı merkezi inşa etmeyi planladıklarını ve Libya ile Yunan sahil güvenlik birimleri arasında Kuzey Afrika'dan gelen teknelerin geri gönderilmesi için doğrudan iş birliği arayışı içinde olduklarını aktardı.

Libya'da diplomatik skandal

Yunanistan'ın son dönemde Libya ile iş birliği çabaları sonuç vermemiş, Salı günü AB Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Magnus Brunner'in Yunanistan, İtalya ve Malta göç bakanları eşliğinde Libya'ya gerçekleştirdiği ziyaret fiyaskoyla sonuçlanmıştı.

Brunner ve Avrupalı bakanlar, Trablus'ta Birleşmiş Milletler'in (BM)n tanıdığı meşru hükümetle görüşmeler sonrasında Halife Hafter ile görüşmek üzere Bingazi'ye geçmek istemiş ancak yaşanan diplomatik kriz nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardı.

Bingazi yönetimini tanımayan AB yetkililerinin Hafter ile yalnız görüşmek istedikleri, Hafter'in Bingazi yönetiminden isimlerin de görüşmede yer alması isteğini kabul etmedikleri için söz konusu yetkililerin "istenmeyen kişi" ilan edilerek havaalanından geri gönderildikleri medyaya yansıdı.

Bu yıl Girit'e gelenlerin sayısı 10 bini geçti

Yunan Sahil Güvenlik verilerine göre hafta sonundan bu yana Girit Adası'na varan sığınmacı sayısı 2 bini aştı. Yılbaşından bu yana Girit'e gelenlerin sayısı ise toplamda 10 bini geçti.

Dün gece içinde 520 düzensiz göçmen bulunan bir balıkçı teknesi Girit Adası'nın güneyinde ele geçirilerek Atina yakınlarındaki Lavrio limanına yönlendirilmiş, düzensiz göçmenler ana karada bir gözaltı merkezine götürülmüştü.

Yunanistan'ın gözde turizm destinasyonlarından Girit'te son dönemde turistlerin yanında kıyıları dolduran sığınmacıların görüntüleri yerel makamlar ve turizm operatörlerinin yoğun tepkisine yol açmıştı.

Yunanistan son olarak Türkiye'den sığınmacı akışının yoğunlaştığı 2020 yılında iltica hakkını askıya almıştı.

https://www.dwturkce1.com/tr/yunanistanda-libya-krizi-i%CC%87ltica-hakk%C4%B1-ask%C4%B1ya-al%C4%B1n%C4%B1yor/a-73216693