Haberler
Göçmenlerin Gündemi (24 Şubat – 2 Mart)

25 Şubat
Almanya’da Türkiye kökenlilerin seçime katılımı arttı, gençler Sol Parti’yi seçti
Federal Meclis seçiminin ardından hangi yaş grubunun hangi partiyi niçin tercih ettiği analizleri devam ediyor. Bu analizlerde ilk olarak ülkenin batısının Hıristiyan Demokrat Partileri’ni (CDU/CSU), doğusunun ise faşist parti Almanya için Alternatif’i (AfD) tercih etmesi göze çarpıyor. Parti renkleriyle ifade etmek gerekirse, batı neredeyse tümüyle siyah, doğu ise tümüyle mavi renge bürünmüş görünüyor.
İkinci göze çarpan nokta ise, genç seçmenlerin Sol Parti (Die Linke) ile AfD’yi, yaşlı seçmenlerin ise yerleşik partiler Hıristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) tercih etmiş olmaları.
Yaklaşık 1 milyon kadarı Türkiye kökenli olmak üzere 7 milyon dolayında göçmen kökenli seçmenin bu seçimlerdeki tercihleri hakkında henüz veri yok. Geçmiş seçimlerden veriler var, ancak ülkede siyasi tablo son yıllarda çok hızlı değiştiği için bu veriler temsili değerini yitirmiş görünüyor. Bu konuda uzmanlar ve göçmen sivil toplum kuruluşları, gözlemlerine dayanan tahminler yapıyorlar.
Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu, geçmiş seçimlerde yüzde 20 dolayında olan Türkiye kökenli seçmenlerin katılımının bu seçimlerde epeyce arttığını gözlemlediklerini söyledi. Genel olarak tüm göçmen kökenli seçmenlerde artış gözlemlediklerini belirten Sofuoğlu, “Sol Parti’nin özellikle Türkiye kökenli genç seçmenlerde sempati bulduklarını söyleyebiliriz” dedi. SPD’nin Türkiye kökenlilerin tercihinde hâlâ ilk sırada yer aldığını belirtti.
Berlin’de bulunan Bilim ve Politika Vakfı uzmanı Dr. Yaşar Aydın da, bu seçimde Türkiye kökenli seçmenlerin seçime katılımının arttığını düşünüyor. Dr. Aydın, bu bağlamda Almanya Türk Toplumu tarafından yürütülen ‘Ben de varım’ kampanyasının Türkiye kökenli seçmenleri harekete geçirdiğini söyledi.
https://www.gazeteduvar.com.tr/almanyada-turkiye-kokenlilerin-secime-katilimi-artti-gencler-sol-partiyi-secti-haber-1759702
27 Şubat
Almanya’da göçmen kökenli milletvekillerinin oranı değişmedi
Almanya’da geçen Pazar günü düzenlenen genel seçimlerin ardından oluşan yeni Federal Meclis’teki göçmen kökenli milletvekillerinin temsiliyet oranı yine düşük kaldı. Göç Medya Servisi’nin araştırmasına göre yeni yasama döneminde, Federal Parlamento’da 73 göçmen kökenli milletvekili yer alacak. Bu sayı, 630 sandalyeli meclisin yüzde 11,6’sına denk geliyor.
2021 seçimlerinin ardından oluşan mecliste ise 83 göçmen kökenli milletvekili görev yapmıştı. Ancak daha fazla sandalyeye sahip olan mecliste bu sayı, yaklaşık yüzde 11,3’e tekabül ediyordu.
Göç Medya Servisi’ne göre, bu temsiliyet oranı birkaç seçim dönemi boyunca arttıktan sonra ilk kez durağan bir seviyede kaldı. Alman toplumunun yüzde 29,7’sinin göçmen kökenli olduğu, seçme hakkı bulunanların da yüzde 14,4’ünün göçmen kökenli olduğu düşünüldüğünde meclisteki temsiliyet oranının yetersiz kaldığı görülüyor.
Partiler arasındaki büyük farklar
Partiler bazında bakıldığında da göçmen kökenli milletvekili oranları açısından büyük farklar göze çarpıyor. Yeşiller, yüzde 20 ile en fazla göçmen kökenli milletvekili sayısına sahip parti olurken, onu yüzde 18,8 ile Sol Parti takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 17,5 ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) gelirken seçimlerin galibi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinde ise bu oran yüzde 6,3’te kaldı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 5,9 ile en az göçmen kökenli milletvekiline sahip parti konumunda.
Meclisteki 73 göçmen kökenli milletvekilinden 25’inin kökenlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olduğu belirtildi. 18 milletvekilinin Türkiye kökenli, 8’inin kökeninin de eski Sovyetler Birliği topraklarında yer alan bölgeler olduğu kaydedildi.
Göç Medya Servisi’nin araştırması, doğumda Alman vatandaşlığına sahip olmayan veya en az bir ebeveyni bu duruma uymayan kişilerin göçmen kökenli olarak kabul edildiği tanımına dayanıyor.
https://www.dwturkce1.com/tr/g%C3%B6%C3%A7men-k%C3%B6kenliler-yeni-alman-meclisinde-yeterince-temsil-ediliyor-mu/a-71764953
28 Şubat
Avusturya’da yeni koalisyon iltica yasalarını sertleştirecek
Avusturya‘da seçimlerden beş ay sonra koalisyon hükümeti konusunda anlaşmaya varıldı. Muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve liberal Neos partisinin oluşturacağı hükümet, aynı zamanda ülkenin üç partili ilk koalisyonu olacak.
150 gün süren görüşmeler aynı zamanda ülkenin en uzun hükümet kurma süreci oldu. Varılan uzlaşma uyarınca ÖVP lideri Christian Stocker Başbakan, SPÖ lideri Andreas Babler de Başbakan Yardımcısı olacak.
Uzlaşma sonrasında düzenlenen basın toplantısında 200 sayfalık hükümet programı kamuoyuna açıklandı. Programda, düzensiz göçün ve iltica sisteminin suistimalinin önüne geçmek üzere iltica yasalarının sertleştirilmesi öngörülüyor.
14 yaş altına başörtüsü yasağı
Hükümet, göçmenlerin topluma uyumunu sağlayacak önlemler çerçevesinde 14 yaş altındaki kız çocuklarının başörtüsü takmasını yasaklamayı planlıyor. Bu yasakla kız çocuklarının “baskı ve dışlanmaya” karşı korunmasının amaçlandığı, yasak ile ilgili yasal çerçeve üzerinde çalışıldığı kaydedildi.
Yeni hükümet, iltica yasasının sertleştirilmesi kapsamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8’inci maddesinde yer alan aile birleşiminin geçici olarak durdurulmasını da planlıyor. Ayrıca iltica başvurusu reddedilmiş kişilerin kayıplara karışarak ülkede yaşamayı sürdürmesinin önlenmesi amacıyla geri gönderme merkezleri kurulacak, yasa dışı göçün önlenmesi için üçüncü ülkelerle konseptler oluşturulacak.
https://www.dwturkce1.com/tr/avusturyada-yeni-koalisyon-iltica-yasalar%C4%B1n%C4%B1-sertle%C5%9Ftirecek/a-71768277