Haberler
Göçmenlerin Gündemi (20 Ağustos – 26 Ağustos)
22 Ağustos
Ölüme tanık olan göçmenler zorla sınır dışı edildi, şiddet kurbanının ses kaydı ortaya çıktı - SEMA KIZILARSLAN (Karar)
KARAR, Kırklareli Geri Gönderme Merkezinde Suriyeli bir göçmen hayatını kaybettiğini gündeme getirmiş ve haber mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. 37 yaşındaki İbrahim İzziddin’in geri gönderme merkezinde gördüğü şiddet sonrası nefes darlığı çekerek öldüğü iddia ediliyordu. Olayla ilgili yeni ayrıntılar, kafalardaki soru işaretlerini daha belirginleştirdi.
KARAR’ın ulaştığı bilgilere göre, 37 yaşındaki İbrahim İzziddin, sınırdan Avrupa’ya kaçmaya çalışırken yakalandı ve geri gönderme merkezine alındı. Daha önce iki kere kaçma girişiminde bulunan ve gözaltına alınarak geri gönderme merkezine götürülen İzziddin, iddialara göre görevliler tarafından maruz kaldığı şiddet sonrası nefes darlığı yaşadı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. KARAR’ın duyurduğu habere Kırklareli Sulh Ceza Hakimliğinin 24 Temmuz tarihli kararıyla erişim engeli getirildi.
İBRAHİM ABİSİNE ATTIĞI SES KAYDINDA AĞIR ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEMİŞ, O SES KAYDINA KARAR ULAŞTI
İzziddin, daha önce aynı geri gönderme merkezinde farklı zamanlarda gözaltına alınmış ve arkadaşlarına şiddet gördüğünü anlatmıştı. KARAR’a konuşan arkadaşları, gözaltı sonrası serbest bırakılan İzziddin’in vücudunda çok sayıda morluk ve şişlik olduğunu ifade etti.
Yine KARAR’a konuşan İbrahim’in abisi Ahmet İzziddin'in ise kardeşinin kendisine attığı son ses kaydını bizimle paylaştı.
Arapça ses kaydında İbrahim İzziddin, abisine geri gönderme merkezinde şiddet gördüğünü ve vücudunda morluklar olduğunu anlattı. Abisi Ahmet, İbrahim’e polise gitmesini söylemiş ancak İbrahim, “Polisi, polise şikayet edemem. Hastaneye gidip darp raporu da alamam. Çünkü kimliğim yok.” diyor.
O GÜN İBRAHİM’İN ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINI GÖREN GÖÇMENLER ZORLA İMZA ATTIRILARAK SINIR DIŞI EDİLDİ
Olayın yaşandığı gün İbrahim, zorla geri gönderme uygulamasıyla sınır dışı edilmek için imza atmak istemiyor. İbrahim’in olduğu geri gönderme merkezinde olan arkadaşları “Hepimiz sınır dışı edilmek için imzayı attık, şiddete dayanamadığımız için. Ama İbrahim direndi ve sabaha kadar şiddet gördü. Sonra yardım için çok bağırdı ama gardiyanlar onunla ilgilenmedi. Sabah nöbet değişimi olduğunda gelen gardiyanlar hastaneye kaldırdı ama o zamana kadar İbrahim çok fenalaşmıştı zaten. Bu olaya şahit olan herkes imza attırılarak sınır dışı edildi. Şimdi Suriye’nin kuzeyinde bir bölgedeyiz.”
En büyüğü 13 yaşında dört çocuk babası olan İzziddin’in herhangi bir sağlık problemi bulunmuyordu. Kırklareli Geri Gönderme Merkezi yetkilileri, İzziddin’in ölüm nedeninin “kalp krizi” olduğunu ve doğal ölüm olduğunu söylüyor. Kayıtlara normal ölüm olarak geçildiği için otopsi raporu da hazırlanmadı.
İbrahim'in ölümüne şahit olan arkadaşları şu an sınır dışında, Suriye'nin kuzeyinde bir bölgede bulunuyor.
https://www.karar.com/guncel-haberler/karar-gundeme-getirmisti-olume-tanik-olan-gocmenler-zorla-sinir-disi-1887798
https://enternasyonaldayanisma.org/2024/08/25/geri-gonderme-merkezinde-olume-tanik-olan-gocmenler-zorla-sinir-disi-edildi/
23 Ağustos
10lar medya: “Suriyeliler yardımla yaşamıyor, çalışıyor, üretiyorlar
Muhammed Akta: ''Suriyeliler, Türkiye'ye hem katma değer olmak için çabalıyor, hem de kendi ihtiyaçları, aileleri için çalışıyor, üretiyorlar, yardımla yaşamıyorlar."
https://x.com/10larmedya/status/1826990276281303458?s=46
23 Ağustos
Göçmenlere Yönelik Tutumlar: İşgücü Piyasaları Bağlamında Bir Analiz (İlke Vakfı)
Göçmenler, günümüzde Türk kamuoyunun toplumsal sorun önceliklerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Güncel tartışmalarda göç sorununun, kültürel ve politik yönlerinin ön plana çıkarıldığı görülmektedir. Ancak kapsamlı kamuoyu araştırmaları, vatandaşların göçmenlere ilişkin olumsuz tutumlarının temelinde, işgücü piyasalarındaki rekabet tehdidi algısının yattığını göstermektedir. Ülkemizde göçmen işgücü figürü, 1990’ların ortasından itibaren görünür olmakla birlikte; kamuoyunun ilgisi 2011 sonrası Suriyelilerin göçüyle canlanmıştır. Suriyeli göçmenlerin varlığı, diğer göçmen grupları gibi, kayıt dışı ve güvencesiz işlerde yoğunlaşmıştır.
Bu analiz raporu, göçmenlere yönelik tutumları yönlendiren işgücü piyasalarıyla bağlantılı koşulları, Türk toplumu bağlamında değerlendirmeyi hedeflemektedir. Raporda, vatandaşların tutumlarının işgücü piyasalarındaki koşullardan nasıl etkilendiği kuramlar üzerinden tartışmaya açılmış ve işgücü piyasalarında bir göçmen alt segmenti oluşmasına neden olan koşullar değerlendirilmiştir. Son olarak, var olan kapsamlı veri setleri üzerinden vatandaşların işgücü piyasalarındaki konumlarına göre tutum farkları analiz edilmiştir.
https://ilke.org.tr/gocmenlere-yonelik-tutumlar-isgucu-piyasalari-baglaminda-bir-analiz#hakkinda
23 Ağustos
İngiltere’de yılın ilk yarısı botlarla ülkeye düzensiz giriş yapanların yüzde 10’u Türk
İngiltere’de Manş Denizi'ni teknelerle geçerek gelen göçmenlerin sayısı yılın ilk yarısında rekor kırdı. Sağlık çalışanları ve öğrencilerin düzenli göçüyle ülkeye gelişinde ise azalma görüldü.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ülkeye ilk altı ay küçük botlarla gelenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 18 artarak 13 bin 489’a çıktı.
Haziran ayına kadarki verilere göre İngiltere’ye yasal izni olmadan giriş yapan göçmenlerin yüzde 81’i botlarla giriş yaptı.
Hükümetin düzenli olmayan girişleri saymaya başladığı 2018 yılından beri 133 bin kişi bu şekilde ülkeye geldi. Bu kişilerin yüzde 70’i erkek ve beşte biri de 18 yaşın altında.
Bu yılın ilk yarısı düzensiz olarak ülkeye gelenlerin yüzde 18’i ise Afgan. Yüzde 13’ü İranlı, yüzde 10’u Vietnamlı, yüzde 10’u Türk ve yüzde 9’u Suriyeli.
https://www.bbc.com/turkce/articles/c5y3qxdlgrdo
26 Ağustos
Sanatçı Teoman Suriyelilere dönük ırkçılığa tepki gösterdi
Teoman: "Norveçli sarışın çocukları görseler harika olmuş diyeceklerdi. Suriyeli kara kuruları görünce mahvoluyorlar. 'Her yer Arap oldu' demek ırkçılıktır. Suriyelilerden rahatsız olanların hepsi İngiltere'ye gitmek istiyor. Kendine hak gördüğünü başkasına görmüyor."
https://x.com/etkilihaber/status/1827821999022055866?t=5LrMS1RwAXQyHt6-KhtoOA&s=08