Haberler
AB’nin yeni sığınmacı ve göç yasası, insanlık dışı bir sisteme yol açabilir
Faruk Sevim
Avrupa Birliği (AB), Avrupa sınırlarının korunması bahanesi ve mültecilerin Batı Avrupa’ya seyahat etmesinin zorlaştırılması gerekçesiyle, 2020 yılından beri üzerinde çalıştığı yeni sığınma ve göç yasasını kabul etti.
Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler arasında sürdürülen müzakerelerin ardından, yeni yasa AB Komisyonu tarafından onaylandı. Kuralların yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin parlamentolarında da onaylanması gerekiyor. AB genelinde 2026 yılı başından itibaren hayata geçirilecek olan yeni sığınma ve göç yasası 5 başlıkta toplanıyor:
Mültecilere ev sahipliği yapma veya mali katkıda bulunma
Sığınma başvurularını daha hızlı inceleyip sonuçlandırma
Kriz durumlarının ele alınması, prosedürlerin askıya alınması
Çocuklar da dahil daha etkili yüz tanıma ve parmak izi
Mültecilere zorunlu güvenlik ve sağlık kontrolü
AB’nin ilk çözümü para ödemek
AB üyesi ülkelere, İtalya ve Yunanistan gibi mülteci akınının yoğun olduğu ülkelerin yükünü hafifletmek için iki seçenek sunuluyor.
Üye ülkeler ya Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerdeki mültecileri kendi topraklarına kabul edecek, bunu yapmak istemezlerse de İtalya ve Yunanistan gibi varış ülkelerine, mülteci başına 20 bin avro ödeyecek.
Bazı ülkelerden gelenler daha hızlı geri gönderilecek
Avrupa dış sınırlarında sığınma başvurusu yapanlar arasında hızlı bir tarama yapılacak. Türkiye, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Fas, Tunus ve Cezayir gibi nispeten güvenli olduğu iddia edilen ülkelerden gelen mülteciler, hareket özgürlüğünün kısıtlı olduğu kapalı merkezlerde tutulacak. Bu kişilerin sığınma başvuruları en geç 9 ay içinde sonuçlandırılacak. Sığınma başvurusu kabul edilmeyenler derhal geri gönderilecek.
Sığınma prosedürleri askıya alınabilecek
Sığınma ve göç yasası, AB ülkelerinin gerekli gördüğü takdirde kriz durumu ilan etmesine ve sığınma prosedürlerini geçici olarak askıya almasına izin veriyor.
Sığınmacılar fişlenecek
Yeni yasayla 6 yaşından büyük çocukları da kapsayacak şekilde, parmak izlerine yüz görüntüleri eklenecek. Toplanan parmak izleri ve yüz görüntüleri AB veri tabanına işlenecek. Tüm üye ülkeler bu veri tabanına erişebilecek. Böylece bir kişinin birden fazla AB ülkesinde sığınma başvurusunda bulunup bulunmadığı kontrol edilebilecek.
Sığınmacılara zorunlu sağlık ve güvenlik kontrolleri uygulanacak
Sığınmacılar, 7 güne kadar kimlik tespiti, biyometrik veri toplama, sağlık ve güvenlik kontrollerini de içeren zorunlu bir giriş öncesi tarama prosedürüne tabi tutulacak.
Anlaşma her ülke parlamentosunda oylanacak
Anlaşmanın bütün AB üye ülkelerinin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Buna yeterli süre tanımak için anlaşmanın yürürlüğe girme tarihi 2026 olarak belirlendi.
İnsan hakları örgütleri, yeni sığınma ve göç yasasının "insanlık dışı bir sisteme yol açacağı” uyarısında bulunuyor.