Faaliyetlerimiz
Suriyelileri yakarak öldüren kişi 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım 2021 tarihinde Suriyeli inşaat işçileri Mamoun al-Nabhan, Ahmed Al-Ali ve Muhammed el-Bish’in yakılarak öldürülmesine ilişkin açılan davanın altıncı ve son duruşması İzmir Adliyesi 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya öldürülen Suriyeli işçilerin yakınları ve avukatları, sanık Kemal Korukmaz ve avukatı katıldı. Ayrıca çok sayıda insan hakları örgütü üye ve temsilcileri duruşmada hazır bulundu. Sığınmacı Hakları Platformu, İzmir Barosu, TİHV, İHD, Konak Mülteci Merkezi, İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, DSİP, EMEP, EHP, DEM, TİP, Mülteci Medyası, İzmir Müzisyenler Derneği, Hak İnisiyatifi, Yaşamak Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Mülteci Araştırmaları Merkezi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi üye ve temsilcileri duruşmayı izledi.
Sığınmacı Hakları Platformundan Yıldız Önen ve Taha Elgazi duruşmaya katıldı. İzmir Baro başkanı Sefa Yılmaz İzmir Barosu adına duruşmaya katıldı. İzmir barosundan 8 avukat duruşmada hazır bulundu.
Savcı 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi
Savcı mütalaasında, tasarlanmış bir cinayet işlendiğini, sanığın ayrı ayrı 3 kez cezalandırılmasını, işyerine zarardan da ceza almasını talep etti.
Avukat Zafer İncin “mahkemede güvenlik güçlerinin olmasını anlayamadık. Dava sanki adli bir dava gibi işleniyor. Bu davada izleyicilerin tamamı sivil toplum örgütlerinin üyeleri. Nefret suçuna karşı çıkanlar burada. Sizin vereceğiniz karar nefret suçlarına ilişkin yeni bir düzenlemenin önünü açabilir” dedi.
Hakim mahkemedeki çevik kuvveti silahlı oldukları için mahkemeden çıkardı.
Avukatlar nefret suçunun da cezada yer almasını istediler
Öldürülen Suriyeli işçiler adına konuşan avukatlar, bu cezaların yanı sıra nefret suçu maddesinin de uygulanması gerektiğini söylediler: “Sanığın nefret saikine dair pek çok delil var. Sanık daha önce Suriyeliler hakkında nefret içeren sözler sarf etmiştir. Verdiğimiz dilekçede yazdığımız gibi Suriyeliler yakılarak öldürülmüştür. Sanık bir pişmanlık göstermemiştir, yardım istememiştir. Canavarca bir suç işlemiştir. Kamuoyunun vicdanına ilişkin suçlara girmektedir. Bu suça ilişkin suçlarda ceza indirimi uygulanmamalıdır. Nefret saiki ile işlenen suçlar önemli bir hukuki sorundur. Ek bir karar ile bu tür suçların yargılanabilmesi için yeni bir yasanın düzenlenmesi veya var olanın genişletilmesini istiyoruz” dediler.
İzmir Barosu başkanı Sefa Yılmaz “Hugo der ki ‘her yerde polis var, adalet yok’. Bu gün vereceğiniz karar ile tarihi bir misyonu oynamanızı istiyoruz. Nefret saiki ile işlenen suçlara ilişkin ceza verilmesi, bunun bir başlangıç olmasını sağlayabilir” dedi.
Mamoun al-Nabhan’ın abisi Ahmet “sizden adalet bekliyorum. Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum” dedi.
Sanık avukatı eski savunmasını tekrarlayarak sanığın serbest bırakılmasını talep etti. Sanık Kemal Korukmaz da suçlamaları kabul etmedi, suçsuz olduğunu söyledi.
Karar: 3 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis
Mahkeme Kemal Korukmaz’ın 3 Suriyelinin yakılması suçunu işlediğinin tespit edildiğine karar verdi. Kararda, suçun planlı ve canavarca işlendiğine, nefret suçu olduğuna dair yeterli delil olmadığı belirtildi.
Sanığa 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mala zarar verme suçundan da bir yıl ceza verildi. Cezada herhangi bir indirim yapılmadı.
Avukatlar basın açıklaması yaptı
Avukatlar mahkeme sonrası yaptıkları basın açıklamasında, cinayetin canice hisle, canavarca işlendiğini, ama bunun kararda geçmediğini söylediler. Nefret suçlarının önlenmesi konusunda bu hususun önemli olduğunu, bu nedenle karara itiraz edeceklerini, temyize başvuracaklarını belirttiler.
Avukatların açıklaması şöyle:
“Mahkeme, cinayetin nefret saiki ile işlendiği konusunu kararına yansıtmadı. Sanığa sadece yangın nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Tasarlayarak, canavarca hisle öldürme maddeleri kararda yer almadı. Savcılık mütalaasında bile bundan bahsedilmekteydi, ama kararda yer almadı.
Ayrıca maktullerden birisinin 18 yaşından küçük olduğu adli tıp raporu ile belirlendiği halde, bu durum da kararda yer almadı.
Bu cinayet planlı, canice hisle gerçekleştirilmiştir. Nefret suçlarının caydırıcı olması için kararda bu durumun olması gerekirdi. Bu nedenle karara itiraz edeceğiz, hukuk mücadelesine devam edeceğiz. Daha caydırıcı kararların mahkemelerden çıkmasını temenni ediyoruz.
Olumlu bir nokta olarak, mahkeme sanık hakkında her hangi bir indirim uygulanmaması talebimizi kabul etti.”