Faaliyetlerimiz

Kutu Kutu Tebessüm / Çiçek Yazıcı-Elif Kaya

Kutu Kutu Tebessüm /  Çiçek Yazıcı-Elif Kaya
23.11.2024

"Onlara özel bir gün yaşatmak için çalışıyoruz"

Mültecilik hem yaşayan hem de şahit olan için oldukça sancılı bir durum. Yaşanan sorunlar öyle büyük ve kapsamlı çözümlere ihtiyaç duyuyor ki pek çok kişi, “Ne yapabilirim ki? Nereden başlayabilirim ki?” diye sorarken buluyor kendini. “Kutu Kutu Tebessüm”, harekete geçmek için başlayacak nokta arayanlara önemli bir örnek.

Bir grup lise öğrencisinin, Adana’da çadırlarda yaşayan mültecilerle karşılaştığı 2016 yılında başlıyor onların hikayesi. Sonraki her yıl, ikinci el eşya toplayıp kutular hazırlayarak mültecilere ulaştırmaya devam etmişler. Beşinci senesine ulaşan bu sağlam adımlar, hazırladıkları kutulardan yayılan tebessümlerle büyümeye devam ediyor.

Proje gönüllü/organizatörlerinden Ruveyda Eren ve Hikmethan Aldırmaz, Kutu Kutu Tebessüm’ü ve çalışmalarını Göç Günlüğü için anlattı.

Kutu Kutu Tebessüm nedir? Bu hareket nasıl başladı?

2016 yılında bir arkadaşımız, katıldığı bir sivil toplum projesi kapsamında Adana’nın bir mahallesinde çadırlarda yaşayan mültecilerle karşılaşıyor. O yıllarda lisede okuyor. Sınıf arkadaşlarından dokuz kişiyle birlikte harekete geçelim diye karar alıyor. İlk olarak eşya ihtiyacını gözlemledikleri için ikinci el eşya toplamaya başlıyorlar. Toplanan eşyaları düzenleyip kutular hazırlıyorlar. Bu kutuları sahiplerine ulaştırıyorlar. Seneler geçtikçe hem kutu sayısı artıyor, hem de ekip büyüyor. Daha sonra bu arkadaşlarımız liseden mezun olup üniversiteye başlıyorlar ama alt dönemlerdeki arkadaşlarla bağları güçlü tuttukları için heyecanla devam ediyor projemiz. Bugün hem liseli hem de üniversiteli pek çok gönüllümüz bulunuyor.

Toplanan eşyaları hangi ailelere ulaştıracağınıza nasıl karar veriyorsunuz peki?

Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat kuruyoruz. Onlar bize hangi aileler olduğunu, çocuk sayısını, ihtiyaçları ve durumlarını bildiriyorlar. Yani bilgi alışverişi bağlamında çalışmalarını sürdüren sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içindeyiz.

Beş senedir sürdürdüğünüz bir projeden söz ediyoruz. Bunu sürdürmenin motivasyonunu asıl sağlıyorsunuz?

Adana’da gittiğimiz bölgede, Suriye’den veya başka bir ülkeden hatta ülkemizin farklı kentlerinden gelen insanlar var. Biz aynı ülkede yaşıyoruz. Gittiğimizde özellikle çocukların beklediğini görüyoruz. Daha oradan ayrılmadan, “Bir daha ne zaman geleceksiniz?” diye soruyorlar. Önemsendiklerini görmek, onları akıllarında tutan insanların olduğunu bilmek iyi geliyor. Biz belli sayıda gönüllü gidebiliyoruz ama onlara, “Gelmek isteyip de size selam gönderen nice gönüllü var.” demek hem onlar için hem de bizim için kıymetli. Biz motivasyonumuzu onlardan alıyoruz.

Çalışmalarınızı sadece Adana’da mı sürdürüyorsunuz?

Şimdilik öyle. Beş sene önce küçük bir kamyonetle eşya götürmüştük. Artık kamyonla götürebiliyoruz. Sosyal medya üzerinden yaptığımız duyurularla ülkemizin çeşitli yerlerinden gönüllülerimiz oldu. İlerleyen zaman içinde Adana dışına da kutularımızı taşımayı istiyoruz.

Gittiğinizde neler yapıyorsunuz?

Genelde üç gün kalıyoruz. İlk iki gün yardımlarımızı dağıtıp görüşmelerimizi yapıyoruz. Üçüncü gün ise çocuk şenliği yapıyoruz. Orada 300’ü aşkın çocuk var. Birlikte resimler çiziyoruz, eğleniyoruz, koşup oynuyoruz. Onlara özel bir gün olması için çalışıyoruz.

Çalışmalarınız gönüllülük üzerinden yürüyor. Dernekleşme gibi bir hedefiniz var mı?

Biz sivil bir öğrenci grubuyuz. Bir dernek veya vakfa bağlı değiliz ama dernekleşme gibi bir hedefimiz var. Dernekleşmenin bağış toplama veya daha kapsamlı işler yapabilmek için getirisi olduğundan önümüzdeki dönemde bunu istiyoruz. Örneğin şimdi yalnızca senede bir kez, kış odaklı bir yardım organizasyon yapabiliyoruz. Ancak bahar aylarında bir kez de sadece çocuk şenliği yapmak için gitmeyi arzu ediyoruz.

Biraz daha somutlaştıralım isterseniz. Mesela geçtiğimiz yıl yaptığınız yardımların miktarları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tabii. Bunları sosyal medya üzerinden de yayınlıyoruz. 2021 yılında; 7 adet soba, 37 erzak kolisi, 90 koli çocuk bezi, 2 adet beyaz eşya, 35 çocuk giyim, 40 aileye nakdi yardım, 8 eve kira desteği, 350 kırtasiye seti, 350 çocuğa oyuncak, 220 koli ikinci el kıyafet ve oyuncak ulaştırdık, evlere acil kış tadilatları yaptık. Ramazan ayında bize gelen fitre ve zekâtları yerine ulaştırdık, çocuklara bayramlık gönderiminde bulunduk. Ve tabii yüzlerce tebessüm…

Çalışmalarınıza katkı sağlamak ve gönüllü olmak isteyenler neler yapabilir?

İstanbul içindeki destekçilerimiz ikinci el kıyafet ve eşya konusunda yardımcı olabilirler, Buna ek olarak çeşitli paketlerimiz var. Mesela 50-100-150TL gibi miktarda bağışlar ile arkadaşınızın doğum günü için bir tebessüm hediye edebilir veya düğün ya da nişan için hediyelik bağışlarını yapabilirler. Bunun dışında 380TL hijyen paketi, 500TL erzak paketi, 800TL veya 300TL ile ısınma paketi bağışında bulunabilirler.