Faaliyetlerimiz

En Temel İhtiyaç: Gıda / Elif Kaya

En Temel İhtiyaç: Gıda / Elif Kaya
23.11.2024

"İlk hasat 2020'de yapıldı"

Sivil toplum kuruluşları, insani krizi bir nebze de olsa azaltabilmek için Suriye’de savaşın başladığı ilk günden beri çalışmalarını sürdürüyor. Gıda, barınma, sağlık gibi temel ve ertelenemez ihtiyaçlar başta olmak üzere her türlü yardımı yapmak üzere çeşitli faaliyetler yürütülüyor.

Suriye’nin, savaş sebebiyle yerle bir edilmiş şehirlerinde çalışmalarını yürüten sivil toplum örgütlerinden biri olan İHH İnsani Yardım Vakfı da Suriye’nin çeşitli bölgelerinde günlük 100 bin adet ekmek dağıtımı gerçekleştiriliyor.

Bu ekmekleri Reyhanlı ve Suriye içerisinde bulunan fırınlarda ürettiklerini belirten Vakfın Suriye Sorumlusu Başkan Yardımcısı Yakup Işık, faaliyetlerini, “Ürettiğimiz günlük yaklaşık 100 bin adet ekmeği Suriye’nin Azez, İdlib, Afrin, Cerablus ve Elbab bölgelerinde kamplarda yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyoruz,” diye anlatıyor.

UN KRİZİ ÜRETİMİ AZALTTI

2020 yılında 153 milyon adet ekmek, Suriye’deki savaş mağduru ailelere dağıtılmıştı. Ancak bu yıl yani 2022 yılında, un krizi nedeniyle bu sayı yaklaşık yüzde 80 azalarak100 bin adet ekmekle sınırlı kaldı. Yakup Işık, un bağışlarını, İHH’nın çeşitli yardım kampanyalarıyla Türkiye’den sağladıklarını belirtiyor.

TOHUM VE ÜRETİM DESTEĞİ

Un yardımlarının yanında, Suriye halkının kendi üretim alanlarını geliştirebilmeleri için tohum ve üretim desteği de sağlayan projeyle, Azez, Cerablus, Rasulayn ve Tel Abyad bölgelerindeki çiftçilere tohum desteği verildi. Böylece savaş sonrası dönem için de Suriye halkına destek verilmiş oluyor. İlk hasatlarını, 2022 yılının Temmuz ayında yapan Suriyeliler, üretimin başlamasından umutlu.

SURİYELİ AKADEMİSYENLERLE BİRLİKTE

Buğday üretim projesinde, Suriyeli akademisyen ve araştırmacıların desteği de alındı. Suriye’nin iklim şartlarına en uygun tohumların tespit edilmesi için Şam Üniversitesi Ziraat Fakültesi uzun araştırmalar yaptı. Ekim sürecinden sonra yağış durumu, toprak analizi ve gübreleme kullanımı ile alakalı detaylı raporlar hazırlandı. Birçok farklı yerli tohum üzerinde yapılan araştırmalar sonucu en uygun tohum saptandı. Bu gelişmeler hem Suriye halkı hem de savaş mağdurlarına destek olan gönüllüler açısından umut verici bulunuyor.